За Активия

СВЕТОВЕН ДЕН НА ЗДРАВЕТО И ХРАНОСМИЛАТЕЛНАТА СИСТЕМА

Световната организация по гастроентерология и Данон обявяват началото на глобална кампания за подобряване на здравето на храносмилателната система

Българската асоциация по гастроентерология подкрепя инициативата и заедно с Данон България ще работи в посока подобряване здравето на храносмилателната система


Какво представлява Световната организация по гастроентерология?
Световната организация по гастроентерология, в момента под председателството на д-р Иймън Куигли, е създадена на 29 Май 1958. В нея има 103 членуващи асоциации, а членовете й наброяват повече от 50 000 гастроентеролози по целия свят.
Основната цел на тази асоциация е да допринесе към развитието на гастроентерологията в световен мащаб.
За тази цел, организацията подпомага контактите между различни гастроентерологични организации. Тя подкрепя и подпомага развитието на обучения и проучвания и се стреми да привлече вниманието на обществеността върху проблемите, свързани със здравето на храносмилателната система.

Световен ден на здравето на храносмилателната система
От 2004 СОГ ежегодно чества 29ти май, Световният ден на здравето на храносмилателната система. Това събитие привлича вниманието на международната медицинска общност и обществеността върху проблемите на храносмилателната система и необходимите мерки за поддържане на нейното здраве.
Всяка година, Световният ден на здравето на храносмилателната система е посветен на специфичен проблем (през 2007 основна тема е вирусния хепатит, болест отговорна за 50% от случаите на рак на черния дроб).

Партньорството между СОГ и Данон
През 2008г. Световният ден на здравето на храносмилателната система ще се фокусира върху "Оптимално хранене и здраве", което бележи началото на сътрудничество между СОГ и Данон. Целта на това сътрудничество е да се популяризират проблемите на храносмилателното здраве сред потребителите и здравните професионалисти, както и да се работи съвместно за систематизиране на научната информация за влиянието на храненето върху здравето на храносмилателната система и разработване на образователни материали за медицинските специалисти.